1 av 4
2 av 4
Mjölkbonden Anders Birgersson på Gammalstorps gård
3 av 4
De sju gårdarna producerar cirka 76 000 liter mjölk varje dag
4 av 4
Lokal mjölk under eget märke
Östergötland

Östgötabönder tar upp kampen mot Arla

Östgötska bönder tar nu upp kampen mot Arla och satsar på närproducerad mjölk. I nästa vecka släpps mjölken till försäljning hos olika butiker i länet.

- Vi tror att folk är beredda att betala lite extra för att mjölken produceras i deras närhet, säger Anders Birgersson, en av mjölkbönderna i Östgöta mjölk.

- Vi lämnade Arla för ett år sedan och det gjorde vi med den anledningen att vi ville ta kommandot över försäljningen själva och sälja direkt mot konsument och ta del av det mervärdet vi kan skapa genom att vi kan ta ut folk på gårdarna och visa exakt var mjölken kommer ifrån, säger han. 

På måndag dyker den lokala mjölken upp i mejeridisken hos utvalda butiker i främst den västra länsdelen. Den närproducerade mjölken kommer från sju olika gårdar i Östergötland och norra Småland. De sju mjölkbönderna bakom Östgöta mjölk lämnade Arla förra året. Nu hoppas de på bättre ekonomiska villkor genom att gå ihop under ett eget märke.

- En del är att vi givetvis vill ha lite bättre betalt för mjölken. En annan del är att vi tror att vi kan få det för att konsumenterna efterfrågar den produkten vi har i dag, säger han.

Mjölken kommer att hamna i butik redan dagen efter mjölkning. Tanken bakom satsningen är att vara så lokal som möjligt, bland annat ska man kunna se på förpackningen från vilken gård mjölken kommer ifrån.

- Det är tuffa villkor och den här satsningen har kostat pengar och det har vi fått satsa med eget kapital från gårdarna. Det är klart att vi har en tro på att vi ska kunna lyckas med det här. Att vara mjölkbonde i dag är annars fruktansvärt tuffa villkor att klara av och producera mjölken till de priser som är i dag, det går ju nästan inte, säger Anders Birgersson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".