Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LINKÖPING

Många är nöjda med omsorgen i Linköping

Åtta av tio av de personer som nyttjar vård och omsorg i Linköping är nöjda. Det visar en undersökning som Linköpings kommun har gjort men det finns kritik. Och inom äldreomsorgen finns kritik mot att det finns för lite att göra och för lite personal.

– Personalen ha mycket och göra, de är bara några stycken, säger Rolf Holmqvist som bor på Kärna vårdboende i Linköping. Det är mest stressigt på förmiddagen och vid maten och på kvällen när de ska lägga dem.

Det är inte bara de äldre som fått säga vad de tycker, även funktionshindrade och de som tillexempel bor på behandlingshem i kommunen har fått svara på frågor om hur de blir bemötande och om tillgänglighet. Och även om 80% varit nöjda så finns det brister även om de inte är akuta.  

– Det finns när det gäller stödboende anledning att analysera svaren på åtminstone ett av de boendena. Vi kommer att analysera alla svar naturligtvis, men där kan man se att vi kan behöva fördjupa undersökningen och analysera åtminstone delar av resultatet, säger Linnea Darell som är ordförande i omsorgsnämnden.

Men undersökningen är inte bara ett sätt att ta reda på vad som behöver förbättras.

– Ska vi erbjuda eget val inom alltfler verksamheter så kommer det att behöva finnas information till brukarna, så det här kommer att finnas på kommunens hemsida så småningom om kvalitén i de olika verksamheterna, säger Linnea Darell. Men det här ger oss en bättre grund när vi måste fatta politiska beslut och göra prioriteringar.

Men Gösta Hemmingsson på Kärna vårdboende tycker att han får sitta inne för mycket.

– De är lite svårt att få komma ut, jag har varit ute i dag och det brukar inte bli mer än en gång i veckan.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".