Östergötland

Sparkrav och anställningsstopp vände minus till plus

Det anställningsstopp som infördes i mars förra året är ett av skälen till att landstinget i Östergötland nu oväntat kan redovisa ett plusresultat på 114 miljoner kronor för förra året. Sammanlagt har personalstyrkan bantats med närmare 300 heltidstjänster:

– Jag är väldigt glad nu efteråt att vi slog i klackarna så snabbt, säger personaldirektören Agneta Westerdahl.

Det var i slutet av mars förra året som landstinget man införde ett akut anställningsstopp för att få bukt med den skenande ekonomin.

Enligt det preliminära bokslutet bantades personalstyrkan med 292 heltidstjänster sammanlagt.  Sjuksköterskor, undersköterskor och administrativ personal är de yrkeskategorier som har minskat mest, men enligt Agneta Westerdahl ska verksamheten inte ha påverkats av att man  blivit färre:

– Jag tror att det har varit kännbart, men med de kontakter som jag har haft så är det inte så att man idag går mer på knäna än vad man har gjort tidigare. 

Anledningen till det är att bland annat att sjukfrånvaron inom landstinget har minskat ordentligt och att den ordinarie personalen har kommit tillbaka från sjukskrivningar.

Personalnedskärningarna har kunnat lösas genom naturliga avgångar och genom att man inte tillsatt vikariat. Inga varsel har dämed lagts och Agneta Westerdahl är nöjd med att landstinget var ute i så god tid med åtgärder för att få ordning på ekonomin:

– Jag kan ju se nu med andra landsting att de är där nu där vi var för ett år sedan.

Även Vårdförbundet tycker att personalen har klarat sig bra trots att man nu är färre. Enligt Kristina Nyström Vårdförbundets ordförande i Östergötland har fackförbundet inte fått några reaktioner från sina medlemmar.

Även i år och nästa år kommer landstinget att fortsätta minska på personal men de som söker vård ska inte märka av det här menar Agneta Westerdahl:

– När vi var väldigt många fler hade vi trots allt inte högre produktion.

Lisen Elowson Tosting

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".