Tomas Agnevik, Polisförbundet
Östergötland

Efter dödsskotten i Trelleborg- polisfacket kräver förhandlare

Polisförbundet i Östergötland kritiserar idag avsaknaden av förhandlare inom polismyndigheten i länet. Bakgrunden är polisens dödsskott mot en psykiskt sjuk man utanför Trelleborg nyligen.

– Vi har ett ansvar att göra allt vi kan för att något liknande inte händer i Östergötland, säger Thomas Agnevik, ordförande i Polisförbundet i länet.

Han betonar också att tillgången till förhandlare ökar förutsättningarna för ickevåldslösningar vid situationer liknande den i Trelleborg.

– När man hamnar i en situation som skulle kunna bli väldig våldsam eller dramatisk så ligger det nära till hands att man blir stressad och det kan bli svårare att  kommunicera med den man har att göra med.

Särskilt viktigt är det, menar Agnevik, när polisen konfronteras med psykiskt sjuka personer. Enligt undersökningar tycker bara var fjärde polis att de har tillräcklig kunskaper på området.

Behovet av förhandlare ökar också när nya och oerfarna poliser ska anställas framöver.

– Det uppstår regelbundet sådana här situationer vill jag påstå. Ofta har enskidla poliser bra förutsättningar att lösa situationer men vi har inte den kunskapen i förhandlingsteknik som utbildade förhandlare har.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".