Jan Owe-Larsson
Östergötland

Tidiga investeringar mot lågkonjunkturen

Uppdaterad 16:59
Östergötlands två varselsamordnare Björn Eriksson och Jan Owe-Larsson vill se en rad ändrade regler och tidgiarelagda investeringar för att mildra effekterna av de många varsel.

I dag träffade Eriksson och Owe-Larsson arbetsmarknadens parter. Bland annat föreslås nya platser inom den kvalificerade yrkesutbildningen.

– Att se till att folk får utbildning, högre kompetens så att de kanske kan få jobb i ett annat företag. Det andra är att se till att vi får ett växande näringsliv så att det skapas nya jobb, säger Jan Owe-Larsson.

Krispaketet som varselsamordnarna Jan Owe-Larsson och Björn Eriksson ska presentera för regeringen på tisdag ska rädda jobben och stopp på det den varselvåg som drabbat länet den senaste tiden.

Förra året varslades 3700 personer om uppsägning i länet. Det är mer än en fördubbling jämfört med förra året. Och under januari har varslen fortsatt. Förra veckan varslades 450 personer i länet.

Bland dem fanns trucktillverkaren BT i Mjölby som varslade 200 personer om uppsägning. Krispaketet innehåller många olika delar. Bland annat:

 • Nya platser för kvalificerad yrkesutbildning.
 • Trainee-program på företag för nyutexaminerade ingenjörer.
 • En satsning för att höja kompetensen hos underleverantörer till större företag.
 • Mer pengar till nyföretagarcentrum i länet.
 • Hjälp för företag att få utomstående finansiering är några förslagen.

Man vill också ordentligt utreda varför Östergötland har en bottenplacering när det gäller antalet sysselsatta. Det handlar också om att försöka få regeringen att satsa på bygget av vägar och järnvägar, och andra byggprojekt.

Jan Owe-Larsson hoppas att Östergötland ska gå stärkta ur den ekonomiska krisen och stå sig bättre i framtiden.

– Finanskris och lågkonjunktur är ju inte bra men det ger en möjlighet för oss att ändra på en del saker så att vi kommer ur det här bättre än tidigare.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Varselsamordnarnas förslag:

Utbildning

 • Nya platser tillförs inom kvalificerad yrkesutbildning - KY. Regionen lämnar även inansökan om nya tillfälliga utbildningar inom ramen för den nya Yrkeshögskolan.
 • Trainee-projekt på företagen för nyutexaminerade från nya ingenjörsutbildningar, för att undvika att dessa går direkt ut arbetslöshet.
 • Ansökan om statliga pengar till 240 platser för arbetsplatsförlagt lärande under hösten
 • 2009, i det regionala samverkansprojektet Rädda Industrin, med syfte att säkra behovet av kvalificerad arbetskraft. 80 platser skapas redan under våren tack vare insatser frånregionens aktörer.
 • Regionförbundet Östsam tillsätter en särskild tjänst som länssamordnare för att vägledaföretag att söka de cirka 130 miljoner kronor till kompetenshöjande åtgärder som under våren utlyses av EU:s strukturfondspartnerskap för östra Mellansverige.

Företagsutveckling

 • Efterfrågan på nyföretagarrådgivning har ökat kraftigt sedan hösten 2008. Regionen tillskjuter därför extra medel för rådgivning till nystartare under perioden februari 2009 -juni 2010.
 • En särskild satsning på underleverantörer till större företag ska genomföras. Kompetenshöjande insatser ska ge effektivare företag och bättre resultat.

Tidigarelagda investeringar

 • Under 2009-2010 är det möjligt att antingen starta och färdigställa, starta eller påskynda ett antal väg- och järnvägsprojekt i kommunerna. Dit hör ombyggnaderna av riksväg 50 Motala-Mjölby, förbifart Rv. 50 Vadstena, mittseparering Rv. 34 Linköping-Kisa, förbifart E 22 Söderköping och påfart E 22 Valdemarsvik. På spår- och järnvägssidan gäller det bl.a. spårväg Ljura-Ringdansen i Norrköping, kardonbanan till Norrköpings hamn samt pendeltågsstation i Åby.
 • Bland övriga statliga investeringar kan nämnas fler möjliga satsningar inom miljöområdet, liksom sanering av förorenad mark.
 • Regeringen bör fatta beslut om att bygga nytt fängelse i Norrköping.
 • Försvarsmakten bör få medel att genomföra planerade investeringar i Kvarn.
 • Kommunerna tidigarelägger byggnationer, som t ex renoveringar av offentliga lokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".