Dålig kontroll av hyrläkare

Landstingens hantering av hyrläkare hotar patientsäkerheten. Det menar Socialstyrelsen som har granskat hur Östergötlands, Jönköpings och Kalmar läns landsting kontrollerar de hyrläkare som anlitas till vårdcentraler.

Bland annat var det i många fall oklart vem som kontrollerar hyrläkarens identitet, legitimation och om de har anmärkningar på sig sedan tidigare. Bara 3 av 26 tillfrågade vårdcentraler uppgav att man kontrollerar hyrläkarens identitet.

Sammanställningen visar också att 22 av 26 vårdcentraler i de tre länen säger sig ha haft en eller flera olämpliga hyrläkare.

Samtidigt konstarar myndighten också att de tre granskade länen alla hade generella förbud mot att anlita hyrläkare, men att en tredjedel av vårdcentralerna ändå anlitade sådana.

Fakta: Hyrläkare

Landstingens och regionernas kostnader för hyrläkare ökade med 352 miljoner kronor mellan 2006 och 2007, enligt en genomgång som tidningen Dagens Samhälle gjort. Sammanlagt kostade landets hyrläkare nära 1,4 miljarder kronor 2007. Orsakerna är fortsatt brist på vissa specialistläkare, främst allmänmedicinare och psykiatrer. Det är också svårt att få läkare att flytta till glesbygden. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".