Norrköping

Åtalet glömdes bort - misstänkt pedofil fri

Uppdaterad 17:17
Åtalet mot en misstänkt pedofil i Norrköping glömdes bort. Tingsrätten blev därför tvungen att släppa mannen på fri fot. Men tiden i frihet blev kortvarig - nu är mannen åter häktad.

Norrköpingsbon misstänks för grova sexuella övergrepp mot barn i samband med att han suttit barnvakt under förra året. Mannen häktades i början av januari på grund av att det fanns risk att han skulle fortsätta begå brott. I dag klockan elva skulle åklagaren lämnat in åtalet, men något åtal dök aldrig upp och då blev tingsrätten tvungen att omedelbart släppa mannen på fri fot.

- Det är den mänskliga faktorn, vi skrev in fel datum i datasystemet när åtalet skulle in, säger kammaråklagare Hans Isaksson till Sveriges Radio Östergötland.

Men mannens timmar i frihet blev kortvarig. I eftemiddags hölls en ny häktesförhandling och enligt åklagaren dök mannen upp frivilligt i rättsalen. Rätten beslutade att häkta honom igen och nytt åtal ska vara väckt senast måndag.

- Jag hoppas kunna lämna in åtalet redan i morgon eftermiddag, säger Hans Isaksson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".