Mats Thorén, Håkan Dahm, Jan Holmberg och Mats Fredriksson.
NORRKÖPING

Två riktiga vardagshjältar hedrades

Idag hedrades två vardagshjätar av Norrköpings kommun och brandförsvaret. Mats Thorén och Jan Holmberg som bor i Ensjön utanför Norrköping, gjorde ett rådigt ingripande i när elden bröt ut. Det var på nyårsafton som Jans sambo som fick se att det verkade brinna inne hos grannen.

– Jag steppade ut i tofflorna och fick syn på Mats och vi sprang över dit, berättar Jan Holmberg, och Mats Thorén fortsätter:

– Det första vi gjorde var att se om någon var hemma, men ingen svarade när vi bankade på dörren. Då försökte vi slå sönder en ruta istället.

Men det var inte det lättaste. De försökte både med en kruka och en tegelpanna, och till sist hämtade Mats ett spett.

– På andra försöket kom jag igenom med spettet.

Vad såg ni då?
– Det brann i en ljusstake, berättar Jan, det hade börjat brinna upp mot gardinen.

När de hade fått bort rutan, så slängde de in vatten på elden som till sist slocknade.

Under tiden hade Jans sambo Veronica ringt brandkåren. Vad ingen visste i det här läget var att det faktiskt låg en kvinna och sov inne i huset. Först på platsen från brandförsvaret är rädndingsledaren Mats Fredriksson.

– Jag möttes av de här två grabbarna, och de första uppgifterna när vi kom fram var att ingen var hemma och att de hade släckt branden. Det var i ett senare läge som vi fick klart för oss att det var kvar en person. Då bröt vi upp dörren.

Vad hittade ni då?
– Rökdykaren hittade kvinnan som bodde i huset sovande. Hon hade jobbat natt, och skulle jobba nästa natt också.

Kvinnan i huset, som sov djupt med proppar i öronen fick ett bryskt uppvaknande när hon vÄcktes av en brandsoldat i full rökdykarmundering. Men hon klarade sig utan skador. enligt räddningsledare Mats Fredriksson räddade Mats och Jan troligen hennes liv.

– Om de inte hade knackat rutan och släckt elden så hade det varit en totalbrand inom ett par minuter.

Kan man säga att det är två livräddare som är här idag?
– Ja det är två livräddare.

Idag hedrades alltså Mats Thorén och Jan Holmberg av kommunen och brandförsvaret. De fick ta emot ett diplom för sitt rådiga ingripande.

– Det var väldigt roligt, det var jag inte beredd på, säger Mats, jag känner mig stolt. Jag känner mig inte som en hjälte, mer att vi var på rätt ställe vid rätt tidpunkt, jag tror att de flesta hade gjort så här.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".