ÖSTERGÖTLAND

Regionindelning dröjer för Östergötland

Den kompromiss som regeringspartierna la fram i dag innebär att det blir en ny regional indelning, men för Östergötland kommer det dröja åtminstone till valet 2014 innan några beslut fattas.

– Jag är belåten med det. Jag tillhör de som aldrig har trott på stora regioner. Jag ser det som en stor fördel att det sker oerhört lite just nu, säger landshövding Björn Eriksson.

Sverige kommer att få en ny regional indelning, men de stora förändringarna dröjer till efter nästa val. Redan nu får ändå Halland och Gotland bilda egna storregioner. Och försöken i Västergötland och Skåne permanentas. Det här är resultatet av en kompromiss inom regeringsalliansen.

Alla allianspartier, utom Moderaterna har länge velat dela in Sverige i storlän i stället för de gamla landstingen. Men Moderaterna har framgångsrikt hållit emot. Nu lyckas de alltså fördröja detta igen. Inte förrän till valet 2014 kommer fler storregioner att kunna bildas.

Ci Holmgren, Ekot
ci.holmgren@sr.se
Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".