Desmond Tutu

"Riv upp hela affären"

Ett bolag i Saabkoncernen ingår i utredningen av mutmisstankar i samband med storaffären 1999 när Jas-plan såldes till Sydafrika. Riv upp affären, kräver den förre ärkebiskopen och Nobelpristagaren Desmond Tutu.

Dokument från högsta domstolen i Pretoria som Dagens Nyheter tagit del av pekar ut bolaget Sanip, som helägs av Saab Aerospace. Handlingarna blev offentliga efter en husrannsakan hos Sanip i november.

Bakom beslutet om husrannsakan låg flera transaktioner mellan bolaget och en rådgivare till den man som var Sydafrikas försvarsminister när flygplansaffären gjordes upp.

”Sverige svek”
Efter de nya mutanklagelserna mot Saabkoncernen tycker Desmond Tutu att det är dags att riva upp hela vapenaffären. Han menar att Sverige agerade hänsynslöst och pressade Sydafrika att köpa Jas-plan. Ett svek, säger han i en intervju med Rapport i Sveriges Television:

-De höll fram mutorna som en morot. Vi kunde förstås rent teoretiskt ha tackat nej, men när man varit fattig under väldigt lång tid och någon erbjuder en 20 miljoner. . .

Desmond Tutus mål är en ordentlig utredning av affären. Det kan bli svårt för Jacob Zuma - som troligen blir ny president i Sydafrika - som själv är mutanklagad i affären.

Påhittade namn
Enligt överåklagare Christer van der Kwast är Sanip intressant eftersom pengar som förts därifrån misstänks ha kopplingar till Sydafrikas centrala beslutshierarki.

Saab uppger att det är koncernens samarbetspartner i Sydafrikaaffären, British Aerospace (BAE), som haft det praktiska ansvaret för Sanip. Bolaget förnekar att det skulle ha förekommit mutor i samband med försäljningen.

I beslutet om husrannsakan skriver domstolen i Pretoria enligt Dagens Nyheter att det är möjligt att tro att BAE har upprättat ett system av betalningar till påhittade rådgivare, agenter och konsulter för att dölja mutor i syfte att vinna fördelar gentemot konkurrenter i upphandlingsprocessen. Enligt domstolshandlingarna är Sanip inblandat i dessa transaktioner.

Samtidigt som 28 Jas-plan såldes till Sydafrika, sålde BAE 24 skolflygplan av märket Hawk.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".