Var tionde barn har matallergi

Drygt tio barn av hundra i skola och förskola har någon form av matallergi eller överkänslighet mot mat. 14-åriga Emma Nordfeldt i Norrköping tål varken mjöl, mjölk eller ägg. Hon får sin skolmat i särskilda skålar.
– Det är rätt jobbigt att behöva tänka så mycket på det, säger hon.

Emma Nordfeldt i Norrköping är överkänslig mot mjölk, mjöl och ägg. Äter hon den minsta smula mjöl så får hon fruktansvärt ont i magen:

– Det är en obeskrivlig smärta. Ibland lägger jag mig med värmekuddar, ibland lägger jag mig i duschen och spolar jättevarmt vatten på magen i kanske två timmar.

I matsalen på Emmas skola finns särskilda bunkar med mat speciellt för henne som serveras ute hos personalen. Man vill inte riskera att minsta sås-stänk hamnar i Emmas mat, när kamraterna serveras eller tar för sig.

Mellan tio och femton procent av alla barn i skola och förskola har någon form av kostrestriktion. En del överkänslighet kan växa bort med åren, men enligt Astma- och allergiförbundet så är det ändå flera vuxna än barn, runt 25 procent, som uppger att de till och från reagerar med överkänslighet mot vissa födoämnen.

Emma Nordfeldt säger att hon då och då har råkat ut för att ha fått i sig fel mat i skolan, men hennes mamma Marie Nordfeldt tycker ändå att det för det mesta skötts bra från skolans sida:

– De skickar ut lappar innan terminsstart som man får fylla i väldigt noga om överkänslighet. Jag har även pratat med husmor och det tycker jag fungerar bra.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".