Linköping

Elever protesterar mot lightprodukter

Barn på flera håll i Linköping gillar inte att kommunen från och med i år bytt ut mellanmjölk mot lättmjölk och vanligt margarin mot en lightprodukt i skolorna. I Hjulsbroskolan gick eleverna ihop via elevrådet och uppvaktade rektorn för att få en förändring. Och det hjälpte.

- Alla tror att man går ner i vikt med lightprodukter men så är det inte. Lightprodukter är det väldigt mycket konstigt i. De flesta tycker inte om det smör vi har nu, säger Jennifer Forsén, Rasmus Broman och Emma Markholm.

Mellanmjölken är återinförd på Hjulsbroskolan men bordsmargarinet avvaktar man med tills vidare. Rektor Eva Torenfält Karlsson har fått besked om att kommunen nu ser över upphandlingen och eventuellt kommer att göra förändringar.

- Livsmedelsverkets rekommendationer kan säkert vara riktiga i sig, säger Eva Torenfält Karlsson. Men som rektor blir jag bekymrad, för våra elever är inte alla lika bra på att ta så stora portioner som Livsmedelsverket har utgått ifrån när de beräknat näringsintag och så vidare. Tar man då bort Bregott och mellanmjölk kan det blir svårt att få tillräckligt med näring.

Märta Karlsson är kokerska i köket på Hjulsbroskolan och hon anser att valfrihet är det bästa för barnen.

- Jag vill att vi ska ha som vi haft förut, två olika sorter, säger hon. Det skrivs så mycket men om man tar lite av varje så är det nog ingen fara.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista