"Viktigt att få vara anonym vid hiv-test"

Att inte få göra ett anonymt hiv-test på vårdcentralen kan få förödande konsekvenser, det säger Björn Malmquist, ordförande för organisationen Noaks Ark i Östergötland som jobbar med att stödja hiv-positiva. SR Östergötlands granskning visar att få vårdcentraler i länet känner till reglerna om anonymitet vid hiv-tester.

- Om man blir sjuk och vill testa sig så går de flesta till vårdcentralen och då är det viktigt att man kan testa sig anonymt, säger Björn Malmquist, ordförande för Noaks Ark i Norrköping.

Björn Malmquist kommer genom Noaks Arks stödverksamhet i kontakt med många hiv-positiva, deras anhöriga och andra oroliga och känner igen problematiken med provtagning och han säger att många frågor kan skrämma människor att våga göra testet.

– Självklart, när man väl tar modet till sig och går och testar sig är det viktigt att kunna vara anonym, säger Björn Malmquist.

Malmquist tror att många har uppfattningen att hiv-smittan inte längre är så allvarlig och att faran är över.

– Kunskapen är låg, många tror att det finns botemedel idag men det är inte sant.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista