Hageby centrum.
Norrköping

Tuffa tider för småföretag i Hageby

Dyrare lokalhyra och längre öppettider oroar lokala företag i Hageby Centrum i Norrköping. Just nu byggs köpcentrumet ut men förändringarna innebär bland annat att hyrorna chockhöjs för en del butiksägare.

– När det blir hyreshöjningar från förste februari så lägger jag ner butiken. Jag anser att det inte går att driva vidare med de hyror som kommer att bli, säger Nils-Evert Dahlberg som driver Klock & Telemagasinet

Hur mycket dyrare blir det för din del?

– Det blir lite över det dubbla, mot vad jag har idag.

Nils-Evert Dahlberg är en av de få lokala företagen som har butik i Hagebycentrum. Han har drivit sin butik i nästan 13 år men om några dagar ska han stänga butiken för gott. Detta till stor del på grund av högre hyror. Men en annan orsak till att han nu tvingas lägga ner verksamheten är fastighetsägarens beslut att utöka öppettiderna, något som skulle betyda ytterliggare kostnader för honom.

Sveriges Radio Östergötland har pratad med flera butiksägare i centrum som ser med oro på framtiden. De nya villkoren kommer att göra det mycket svårt för lokala företag med begränsade resurser att vara kvar i Hagebycentrum. Moures Mouché är skräddare och har en butik i Hagebycentrum. Han säger att han redan har skrivit på det nya kontraktet men samtidigt är han orolig för framtiden.

– Det är svårt. Jag tror inte jag klarar det, men jag ska försöka, säger han.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista