Linköping

Föräldrakurser på arabiska

Föräldrar i Linköping kan välja mellan allt fler gratiskurser som kommunen ordnar om barnuppforstran. I vår hålls en av dem på arabiska.

– Jag träffar föräldrar och barn dagligen och ser att behovet är stort. Föräldrarna behöver verkligen stöd, säger kursledaren Lilia Lahmar.

Lilia Lahmar jobbar dagtid på Nygårdsskolan i Skäggetorp i Linköping. Kvällstid leder hon kommunens kurs i barnuppfostran för arabisktalande föräldrar. Kursplanen är exakt densamma som för svensktalande.

Men det är inte ovanligt att deltagarna hos Lilia Lahmar känner en stor osäkerhet inför sin föräldraroll i Sverige.

– De vågar inte alltid säga ifrån till sina barn för att de är rädda att staten ska ta barnen ifrån dem för att de sätter gränser.

Det som lärs ut på kurserna bygger på FN:s barnkonvention. Mats Mikiver på utbildningskontoret i Linköping vill gärna att utbildningen i framtiden ska ges på ännu fler språk. För kursen på arabiska är mer än bara stöd i hemmet, tack vare kursledaren, menar han.

–  Det blir en form av brobygge. Kursledaren finns med i den svenska kulturen och påtalar för sina landsmän att det här är bra saker för oss alla, välkomna att vara med.

Lilia Lahmar sprider information om kursen på arabiska både muntligen och via kommunens affischer och informationsblad. Allra helst skulle hon vilja att utbildningen var tvåspråkig.

– Det bästa vore att ha blandade grupper men kan föräldrarna inte svenska så satsar vi på de språket de har för att de ska få samma möjligheter som andra föräldrar.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista