1 av 2
2 av 2
Tommy Martinsson, fackordförande
Motala

Ytterligare 100 jobb bort på Dometic

Uppdaterad 15:16
Kylskåpstillverkaren Dometic med tillverkning i bland annat Motala varslar på nytt. Denna gång är det 100 personer ur personalen som varslas om uppsägning, 80 kollektivanställda och 20 tjänstemän.

– Den amerikanska marknaden fortsätter att gå nedåt i en takt som vi inte har förvätnat oss. Efter nyår har vi återigen sett försäljningssiffror som är ytterst beklämmande, säger platschefen i Motala Kent Bengtsson.

Varslet är Dometics sjunde på mindre än ett år och det största av de sju. Senast i november varslade företaget 70 personer om uppsägning.

Kan det komma ännu fler varsel?
– Det hoppas och tror jag inte. Men nu har jag lärt mig att man aldrig kan veta säkert. Det vi gör nu är det vi anser att vi behöver göra. Vi gör de anpassningar vi behöver men inte mer än vi behöver. Varje gång blir det ju kämpigare och kämpigare, säger Kent Bengtsson.

Om dagens varsel faller ut och omvandlas till uppsägningar är det färre än 300 anställda kvar på fabriken i Motala. I april 2008 arbetade 700 personer i samma fabrik.

– Vi räknar med att vi kan fortsätta här, om än på en lägre nivå. Jag ser en framtid för Dometic i Motala men det är tufft nu och jag tror att 2009 blir ett tufft år.

Även facket räknar med att Motalafabriken kommer att finnas kvar i framtiden även om arbetsstyrkan nu alltså halverats på ett år.

– Visst är det oroväckande men samtidigt är fabriken fortfarande den största tilverkande enheten inom Dometic så den måste finnas kvar för koncernen, säger Unionens ordförande Tommy Martinsson.

– Sen hoppas jag att siffrorona i USA vänder upp någon gång. Obama-effekten har ju uteblivit hittills men det händer ju inte över en natt.

Dometics varsel under 2008

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se
Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista