Fler ringer till Bris om övergrepp

Det blir allt vanligare att de barn hör av sig till Bris, vittnar om misshandel och övergrepp. Det visar årets Bris-rapport som presenterades idag. Förra året berättade nästan 3 300 barn för Bris att de blivit misshandlade eller utsatta för övergrepp.

”Jag vill inte att pappa ska slå mig något mer. Jag vill bara ha en vanlig pappa. Ibland är han väldigt snäll, men precis nyss slog han mig.”

”Mamma säger att jag inte är älskvärd och hon slår mig när hon själv mår dåligt.”

Så berättar två av de barn som hört av sig anonymt till Bris. Förra året berättade över 15 procent av de barn som kontaktade Bris att de bliviti utsatta för misshandel eller övergrepp.

– Man undrar ju om det ökar för att barnen vågar berätta eller om det är så att övergreppen faktiskt ökar. Det här blir ju ofta en hemlighet som man vill hålla inom familjen. Barnen känner skuld och tar ansvar för föräldrarnas beteende, säger Birgitta Mäki på Bris.

Sammantaget har antalet samtal till Bris-telefonen ökat med 29 procent under det gångna året. I åtta fall av tio är det flickor som ringer. I misshandelsfall finns förövaren inom familjen i 80 procent av fallen.

– Man behöver uppmärksamma de här barnen mycket tidigare. Man behöver ocksåha kunskap om de här barnens symptom. Sen är det viktigt att vi vågar ställa följdfrågor. Barnen kommer att svara bara vi vågar fråga och lyssna på deras berättelser.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista