Norrköping

Unikt samarbete för barns rättigheter

Rädda barnen, polis och socialtjänst i Norrköping ska ut på en skolturné för att informera om FN:s barnkonvention och hedersvåld. Samarbetet mellan de tre är unikt i Sverige.

Att rädda barnen går ut och informerar tillsammans med polis och socialtjänst är unikt säger Sara Müling projektledare på Rädda Barnen. 

- Det viktigaste är att vi träffar barn och ungdomar och ger oss tid att prata med varandra. Just att vi gör det tillsammans tror jag ger mer effekt, säger Sara Müling.  

Enligt en enkät som rädda barnen gjort på skolan innen de gick ut är det elva av tvåhundra som utsatts för hedersvåld eller känner någon som blivit det. 

- Men det här gäller inte bara de som är utsatta eftersom andra människor runt omkring också påverkas, säger Sara Müling. 

Under veckan kommer man att kunna chatta med tjejjouren, polisen och socialtjänsten och det är något både Lars Eriksson närpolisen och Anette Stenlåås, socialsekreterare i Norrköping, ser fram emot.

- Vi hoppas att chatten skall utvecklas och inte bara pågå en begränsad tid, säger Lars Eriksson. 

- Det skall bli spännande, jag har inte en aning om hur stort intresse det finns för chatten och vilka frågor som kommer komma upp, säger Anette Stenlåås.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista