1 av 2
2 av 2
Angeles Bermudez-Svankvist, Björn Eriksson och Lars Stjernqvist
ÖSTERGÖTLAND

Rekordmånga varsel i januari

Över 900 personer varslades om uppsägning i Östergötland i januari i år. Det är den högsta siffran sen konjunkturen började vända i slutet av förra sommaren. Idag besöker Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, länet för att diskutera hur man ska göra för att få bukt med den ökade arbetslösheten

Under förmiddagen träffade hon varselsamordnaren Björn Eriksson och Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist i Norrköping.

– Den är väl relativt allvarlig liksom på alla andra ställen just nu. Östergötland har ju lägre arbetslöshet och färre varsel än till exempel Blekinge. Men det som är viktigt att veta att Östergötland har problem med ungdomsarbetslösheten. Där välkomnar jag och Arbetsförmedlingen initiativ om att hjälpas åt. Det handlar kanske om att privat och offentligt näringsliv bör göra satsningar på att ta emot ungdomar på praktik eller medvetet anställa yngre personer så att man möter upp generationsväxlingen. Där har vi ett gemensamt ansvar, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

I januari förra året låg antalet varsel på drygt 160, i år var alltså siffran 900. I landet som helhet varslades över 17 000 personer om uppsägning under januari i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista