1 av 2
2 av 2

Reportageserie: Matallergi i skolan

Många barn lider av matallergi. Ett av tio barn har någon form av överkänslighet. Sveriges Radio Östergötlands reporter Raina Medelius har i en serie reportage tittat närmare på problemet.

Del 1

Drygt tio barn av hundra i skola och förskola har någon form av matallergi eller överkänslighet mot mat. 14-åriga Emma Nordfeldt i Norrköping tål varken mjöl, mjölk eller ägg. Hon får sin skolmat i särskilda skålar.

– Det är rätt jobbigt att behöva tänka så mycket på det, säger hon.

Del 2

Kommunerna har ett stort ansvar för att inget barn med matallergi ska få fel mat i skolan eller förskolan. I vår serie om födoämnesallergier och överkänslighet mot mat så ska vi nu till Mjölby och kostekonom Camilla Grill. Hon är med och skapar rutiner för att inget allergiskt barn ska bli sjukt av maten i skolan.

– Det kan vara att man behöver använda speciellt kärl till just det barnet. Det kan till och med vara så att ett barn behöver äta i en annan del av byggnaden när det serveras till exempel fisk, om man har en sådan allergi, säger Camilla Grill.


Del 3

Enligt statistiken så har minst ett barn i varje skolklass någon form av födoämnesallergi. Och det senaste året har det hänt att barn i Östergötland blivit akut sjuka efter att ha fått fel mat i skolan.

Men ändå tycker barnallergiläkare Sven Andrae i Norrköping att föräldrar kan känna sig trygga.

– I det stora hela så tycker jag det fungerar alldeles utmärkt, säger han.


Del 4

På restaurangskolorna i länet får blivande kockar och krögare utbildning. Deras kunskap kan vara livsviktig för den som har någon födoämnesallergi och medvetenheten om detta har ökat.
Men restaurangeleven Josephine Odensåker, på Anders Ljungstedts gymnaium i Linköping, känner sig ännu så länge lite osäker.

– Jo, det är svårt, säger Josephine Odensåker, och menar att det känns läskigt att en person kan bli väldigt sjukt om de får i sig fel ingrediens.


Fakta:

De flesta allergier debuterar i barndomen och tyvärr ser man att allergierna ökar. Både arv och miljö spelar en roll om man kommer utveckla en allergi, har en eller båda föräldrarna allergier ökar chanserna att också barnet får allergi. Man ärver inte allergin i sig, utan benägenheten att utveckla en allergi, man behöver alltså och inte utveckla samma allergi (om man nu alls blir allergisk) som sina föräldrar. Husdjur och passiv rökning är sådant som kan utlösa allergi hos barn. Man skiljer på allergi, överkänslighet och intolerans.

Källa: www.allergisidan.com och Astma och Allergiförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista