Barnläkaren: Vi har koll på skolmaten

Det senaste åren har det hänt att barn i Östergötland blivit akut sjuka efter att ha fått mat som de inte tål i skolan.

Men barnläkaren Sven Andrae i Norrköping tycker ändå att föräldrar och barn kan känna sig trygga när barnen går till matsalen i skolan.

– I det stora hela tycker jag att det fungerar utmärkt men det händer att de som är allergiska fått åka till sjukhus. Många av barnen har ju egna sprutor som de ska ta när de fått i sig något de inte tål och när det händer så kör vi dem till sjukhus efteråt, säger Sven Andrae.

Det är mycket som kan gå fel under matens väg från inköp till barnens magar. I både Norrköping och Mjölby har man haft incidenter på grund av att innehållsförteckningen på köpta produkter inte stämt med det verkliga innehållet.

Även personal och barnen själva kan göra misstag, säger Sven Andrae. Det går inte att helt gardera sig mot olyckor. Och varje incident skapar förstås stor oro både i skolan och bland föräldrar.

– Föräldrarna anförtror det dyrbaraste de äger till andra människor och då vill man lite på att det inte blir några misstag. Jag tycker att man kan lite på oss. Det som sker är ju rena undantag men allt kan ju alltid bli ännu bättre.

– Man borde ta upp det här kontinuerligt med några års mellanrum så att man ser till att personalen är så uppdaterad på ämnet som det bara går.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Fler delar i vår serie om matallergier i skolan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista