ÖDESHÖG

Polis nära att skjuta elever

Polisen larmades i eftemiddags om ett rån mot posten i Ödeshög, men när polisen skulle gripa rånarna visade det sig vara en filminspelning av några skolelever. Enligt polisen var det ytterst nära att det utbröt skottlossning.

Postpersonalen hade informerats om filminspelningen, men ingen hade kontaktat polisen. De tre eleverna i 15-års åldern var maskerade och utrustade med vapenattrapper. När polisen anlände till platsen vid halv tre-tiden tog man situationen på fullaste allvar.

– En polisman kommer dit väldigt snabbt och då är de här personerna på väg ut från posten med sina vapen och sätter sig i bilen. Han beordrar ut dem och ber att dom ska lägga sig på marken, det gör dom också. Det är ytterst nära, om de hade gjort någon oförsiktig rörelse, att det hade blivit skottlossning, säger Roland Carlson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Hur ser polisen på det inträffade?
- Mycket allvarligt eftersom att utomstående kunde blivit skadade. Samtidigt när vi drar igång våra resurser så kan vi utsätta andra för fara när vi är under utryckning i och med att det kan bli trafikolyckor. Så vi ser mycket mycket allvarligt på den här händelsen, säger Roland Carlsson.

Patrik Landström, rektor vid Lysingskolan, säger att det som hänt är högst olyckligt. Varför polisen inte informerades känner han inte till. Samtidigt säger Landström att liknande filminspelningar om rån tidigare gjorts vid postkontoret i Ödeshög utan att polisen kontaktats.

Imorgon kommer skolan, Posten och polisen att ha ett möte för att diskutera det inträffade.