ÖSTERGÖTLAND

Nytt projekt ska hjälpa invandrare i arbete

Med hjälp av företag och näringsliv ska en del av de nya svenskar som kommer till länet lättare komma ut i arbetslivet. Det handlar om 100 utvalda invandrare som ska få sin utbildning eller yrkeskompetens från hemlandet identifierad på olika företag runt om i länet.

– Det tar lång tid att få ett arbete, det tar lång tid att komma ut på arbetsmarknaden och därför så måste vi hitta nya metoder, säger Catherine Szabó på Östsam som är en av dem som leder projektet.

Det handlar om att knyta upp företagen och näringslivet i Östergötland för att de ska delta i det arbete som görs för att nya svenskar ska komma ut på arbetsmarknaden.

100 utvalda invandrare ska genom projektet få möjlighet att testa sin yrkeskompetens på en av länets arbetsplatser berättar Catherine Szabó.

– Då är det så att man praktiskt får pröva och visa sitt handlag och sen ska företaget utföra ett intyg på hur pass gångbar personen är på den svenska arbetsmarknaden, berättar hon. Är man färdig att ta ett jobb ganska snart eller behöver man komplettera någon kortare utbildning.

Bara i Norrköping har över hälften av dom flyktingar som genomgått den obligatoriska introduktionen dom senaste åren blivit arbetslösa efter avslutad utbildning men med det nya projektet kommer nu dom nya svenskarna att komma ut snabbare på arbetsmarknaden, tror Chatherine Szabó.

– Vi kommer tidigt att kunna synliggöra den kompetens som kommer till vår region, och matcha den med arbetsmarknadens behov. Hitta flexibla och snabba lösningar så att man snabbt kommer i egen försörjning, säger Chatherine Szabó.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista