Linköping

Överskott från Stångåstaden tas till den kommunala budgeten

Förra året gjorde det allmännyttiga bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping en vinst på 76 miljoner kronor och av dem använde Linköpings kommun 18 miljoner till den kommunala budgeten.
– Bostadsbolagen ägs av alla medborgare i Linköping och det är viktigt att alla får ta del av vinsterna och värdetillväxten, säger Paul Lindvall (M), kommunstyrelsens ordförande.

Av de 50 största allmännyttiga bostadsföretagen i Sverige går 49 med vinst. Men trots att många hyreshus kräver omfattande renoveringar används en stor del av pengarna till den kommunala budgeten., Det visar en undersökning som SVT: s Rapport har gjort.

Paul Lindvall ser inget problem med att det inte bara är Stångåstaden hyresgäster som får ta del av överskottet, utan samtliga kommuninvånare:

– Det är ju så att de pengarna också kommer dem till del som bor Stångåstaden, de har ju också glädje av att pengarna går via kommunen till viktig verksamhet såsom barnomsorg, äldreomsorg och annat.

Argumentet om att Stångåstadens hyresgäster möjligen hellre skulle vilja ha hyressänkningar än att låta pengar gå in i den kommunala budgeten, tillbakavisas av Paul Lindvll:

– Då tror jag att man tänker fel, det man som hyresgäst allra minst behöver är en ryckighet, man behöver känna till ungefär vad hyresnivån är. De ökningar som har varit på senare år har varit försiktiga på ett par procent.

Lotta Karlsson
lotta.m.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista