Östergötland

Gd välkomnar initiativ från Östsam

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist välkomnar idag regionförbundet Östsams satsning på att snabbare få ut invandrare på arbetsmarknaden.

– Det är väldigt viktigt att börja jobba med personer så fort de anländer så att de inte hamnar i ett utanförskap som kan göra det svårt att komma in på arbetsmarknaden längre fram, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Tanken med Östsams nya satsning är att invandrare snabbare ska komma ut på arbetsmarknaden, och lättare få ett riktigt jobb.

Under ett och ett halvt år ska 100 invandrare med hjälp av Östsam, Östergötlands kommuner och företag komma ut på arbetsplatserna och praktisera. Då kan deras yrkeskunskaper kartläggas och om det behövs även kompletteras med en vidareutbildning.

Många som i dag arbetar kommer också att gå i pension under de närmaste åren och Angeles Bermudez-Svankvist säger att det inte minst därför är viktigt att man tar vara på invandrarnas yrkeskunnade:

– Vi vet ju att de personer som är den största arbetskraften inom en femårsperiod kommer att vara utomeuropeiskt födda i Sverige, så jag välkomnar alla sådana här initiativ. Jag tror att det är väldigt viktigt.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista