Åtvidaberg

Invånarna själva får utforma Åtvidabergs jubileum

När Åtvidaberg firar 600 år om fyra år är det invånarna själva som får utforma festligheterna. Kommunen har ingen budget för firandet. Men kulturchef Ella Fronsczak som håller i förberedelserna tror ändå att det kommer att finnas pengar att använda:
– När vi vet vad vi vill, kan vi ansöka om både sponsring och stipendier, säger hon.

År 2013 är det 600 år sedan unionskungen Erik av Pommern utfärdade  ett privilegiebrev för kopparframställning och därmed skapade förutsättningarna för att samhället Åtvidaberg skulle kunna växa fram.

När Åtvidaberg firade 550 år var det företaget Facit som bjöd. När kommunen nu snart firar 600 år blir det Åtvidabergarna själva som ska stå för idéerna och kommunen har ingen budget för firandet.

I kväll hålls ett upptaktsmöte för allmänheten.

Samordnare Ella Fronczak hoppas att många vill vara med och bidra med idéer.

– Det är inte kommunens festligheter utan det är vi härifrån som ska fira, säger hon.

I kulturhuset i kväll hoppas Ella Fronczak på stor uppslutning och många idéer för jubileet. En kärntrupp har formats för att förvalta idéerna, och där ingår representanter för baroniet, kyrkan, Åtvidabergs FF och landsbygden.

– Hela kommunen ska vara delaktig i firandet, säger Ella Fronsczak.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista