MOTALA

Motala kommun varslar 20 vårdbiträden

Motala kommun kommer att varsla 20 vårdbiträden om uppsägning. Företrädare för kommunen uppger att orsaken är att vårdbiträdena inte ville byta arbetsgivare till Attendo Care när företaget tog över driften av äldreboendena Björkbladet och Skogsgården.

När äldreboendena nu drivs i privat regi finns det inte tillräckligt med arbetsuppgifter kvar åt vårdbiträdena, enligt Motala kommuns personalchef Lars Svartling. Kommunen tvingas därför varsla.

Förhandlingar med fackförbundet Kommunal kommer att hållas nästa vecka.

Hans Elf, ordförande för Kommunal i Motala, fick reda på varslet genom att massmedier ringde honom för att få hans syn på saken. Kommunen har ännu inte kontaktat honom. Han är mycket kritisk till kommunens agerande.

- Jag har jobbat fackligt i 20 år och jag har aldrig varit med om så dålig personalpolitik att vi inte informeras. Det är beklämmande att kommunen inte meddelat oss i facket, men värst är vad vi ska ge för information till våra medlemmar i morgon, säger Hans Elf.

Enligt honom stämmer inte kommunens förklaring att vårdbiträdena blivit övertaliga när de tackade nej till att byta arbetsgivare till Attendo Care. 

- Det är skitsnack. De som har tackat nej finns det utrymme för i kommunen. Det finns fler lediga tjänster i kommunen som är vikariebesatta än dem som har sagt nej till Attendo care.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista