Miljonböter för inställda tågturer

Över tusen tågavgångar har ställts in på den problemdrabbade Tjust- och Stångådalsbanan sedan i juni förra sommaren och nu kräver kommunledningen i Västervik att de stora summor pengar som Östgötatrafiken tagit emot i böter för de inställda turerna ska återinvesteras i järnvägen.

– Enligt avtal är det ju så att kör vi inte den trafik vi har lovat så är det ju vitesbelagt, säger Anders Nyberg, trafikchef på Veolia som sköter trafiken.

Hur stora summor det handlar om vill han inte gå in på, men enligt uppgifter till Sveriges Radio Östergötland har Veolia hittills tvingats betala 1,6 miljoner kronor i böter till Östgötatrafiken.

För varje inställd tur kan det bli tal om ett vitesförläggande och sedan Veolia tog över trafiken i somras har runt tusen tågavgångar ställts in och ersatts med buss. 

En som tröttnat på tågproblemen är Harald Hjalmarsson, kommunalråd i Västerviks kommun. Han kräver nu att Veolias miljonböter återinvesteras i järnvägen:

– Vi menar att de pengar som finns rättmätigen bör användas till driften, säger han.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista