Chatta med Leif Johanson

Östgötatrafikens vd chattade med våra lyssnare onsdag 4 februari. Här kan du läsa hela chatten.

Moderator:Leif Johansson är på plats vid datorn och börjat sätta tänderna i de frågor som kommit in i förväg. Snart kör vi igång. Moderator: Petter Ahnoff
Rune Edin:Hur kan det komma sig att man inte använder den s.k. biogasvagnen (Amanda) istället för att köra så mycket bussar till Åtvidaberg? Vagnen verkar ju stå helt oanvänd?
Leif Johansson:Biogaståget ägs av Tekniska verken och var således inte med i upphandlingen av tågentreprenör, vi har nu dock kommit överens med Tekniska verken att använda tåget på Tjustbanan då våra egna tåg är gamla och behöver mycket verkstadstid. Tåget kommer så snart Tekniska verken löst vissa tekniska frågor att användas av oss.
MW:Hej! I Extra Östergötland 23/2 säger du att ditt bästa minne är när ni införde pendeltågstrafik i tjugominutersintervall över hela dygnet år 2003. Är detta något ni har försämrat drastiskt sen dess då de bara går var tjugonde minut mellan 06 och 19 på vardgar idag. Dessutom går det aldrig några tåg på nätterna.
Leif Johansson:20 minuterstrafiken är från tidig morgon till 19.00 , därefter ser vi inget behov av så tät trafik, det är ej ekonomiskt försvarbart.
Äldre Norrköpin:Jag har märkt att jag nu efter årsskiftet kan åka billigare med värdekortet i Norrköping. Jag är 73år. Varför marknadsför ni inte detta, för jag börjar bli trött på alla som gnäller trots att vi äldre nu fått en sänkning
Leif Johansson:Vi har skickat ut information till pensionärsorganisationer, media mm.
Moderator:Leif har nu gått in till Peter Bengtsson i Östergötland idag-studion. Han ska intervjuas helt kort där sedan kommer han tillbaka till datorn. Men det går fortfarande bra att skicka frågor till honom.
Moderator:15:18 Nu är Leif tillbaka vid datorn. Snart kommer svaren börja trilla in igen.
ulf olsson:hur får man kontakt med quickomats företrädare när den inte lämna ut något värdekort. har försökt fyra gånger att nå dom. det borde va tel.nr på apparaten som man får prata med en riktig människa inte en obegriplig tel.svarare. verkar som dom strular ofta.
Leif Johansson:Det här är nytt för oss alla rutiner fungerar säkert inte fullt ut, vi ser över detta.
David:Varför ska jag som bor i Linköping och har ca 5 km till jobbet ta bussen istället när det blir både billigare och går snabbare att ta bilen?
Leif Johansson:I ditt fall kanske det går fortare med bilen, vi jobbar på att dra trafiken rakare och snabbare,men det är inte vi som bestämmer över hur bussen skall gå alltid utan kommunen , vi måste tillsammans få kommunen att prioritera snabbheten. Bussen är dock ett miljövänligare alternativ.
David:När får vi spårvagnar i Linköping? Resecentrum > Universitetet vore en bra början
Leif Johansson:Detta är en fråga som kommunen äger, vi utför trafik enligt deras beställning.
Falerumsbo:Hur länge orkar ni med att driva Tjustbanan Linköping - Västervik som i åratal gått med förlust? 1000 inställda turer sedan i somras, taxi och buss istället.... Som resenär kan man aldrig känna sig trygg med att tåget kommer..
Leif Johansson:Tjustbanan är regional trafik och beställs av Landstingen i Östergötland och Kalmar, vi utför den trafik vi fått beställd.
Corren-läsare:Du har tidigare fått kritik för din frispråkighet i media. Ser du inget problem med att gå ut och chatta på det här viset, när du precis aviserat din avgång? Praxis brukar väl vara att en avgående vd ligger lågt, för att underlätta startsträckan för sin efterträdare?
Leif Johansson:Jag är fortfarande anställd som VD i Östgötatrafiken tills ny Vd kommer som väntas ske under 2010, tills dess gör jag mitt jobb.
Fritidsresenär:Var för tog ni bort fritidskortet för vuxena, ni säger att så få använde kortet det kan jag förstå men ni har ju inte gjort någon reklam för kortet, hur många använde fritidskort. Varför ta bort 60 dagars kortet på sommaren som var perfekt att kunna åka runt i länet.
Leif Johansson:Under 2008 såldes 4500 st Fritidskortet vuxna sätt det i relation till expresskortet som vi sålde drygt 81000 st,efterfrågan avgjorde att vi slutade att sälja fritidskortet då vi ville rensa i biljettfloran. Sommarkortet har tagits bort för att gynna våra årskortresenärer som nu kan köpa ett årskrt för vad 9 månadskort kostar.
Kjell-Arne Blad:Varför har ÖT så dålig taxepolitik mot oss pensionärer? Vi skall vara 70 år för att få någon form av rabatt. I din hemstad Göteborg, Leif, åker vi pesionärer gratis. De Du
Leif Johansson:åldersgränsen höjdes för att vi fått så mycket önskemål om rabatter för äldre, vi hade inte råd att sätta gränsen vid 65 år utan det blev 70 år. I göteborg är det Göteborgs stad som betalar, det är upp till varje enskild kommun i Östergötland att göra detsamma.
MW:Ställs det olika krav på expressbussarna på de olika linjerna? Sen Veolia tog över trafiken mellan Linköping och Motala har standarden sjunkt ordentligt. De nya dubbeldäckarna är bekväma men på den sträckan traffikeras bara en avgång på hela dygnet av den typen av buss (till skillnad mot tex Linköping-Norrköping).
Leif Johansson:Va roligt att du gillar våra fina dubbeldäckare!Östgötatrafiken var först och fortfarande ensam om att köra kollektivtrafik med dubbeldäckare, vilket varit en succé, vi sätter in fler och fler dubbeldäckare där resandeunderlaget så kräver. I dittt fall har Veolia inte några dubbeldäckare ännu, men 3 st är beställda och kommer under våren.
Falerumsbo:Är det inte så att det inte har någon som helst betydelse att nya tåg är på väg, när banans skick är undermålig, samt att stora tunga godståg sliter hårt på banan?
Leif Johansson:Va trevligt många frågor från Falerumbor,naturligtvis är infrastrukturen viktig och för att upprätthålla riktigt bra kvalitet så skulle det krävas en ny bana.
Moderator:Nu har Leif rest sig från datorn och skyndar till buss 49 från Söder tull tillbaka till Linköping. Tack för alla frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista