Linköping

Dags att fimpa i Linköping

Liksom flera andra kommuner i Östergötland inför nu även Linköping rökstopp för alla anställda när de är i tjänst.

Men att snusa på jobbet går fortfarande bra.

– Vi har inte velat inbegripa snusningen bland annat för att den inte stör på så vis att den sätter sig i kläder, hår och andedräkt på samma sätt som rökningen. Forskningen är inte heller entydig om hur snusning påverkar, säger ansvarigt kommunalråd Ann-Catherine Hjerdt (M).

Företagshälsovården kan stå till tjänst med hjälp till den som vill sluta röka men några nikotinplåster eller tuggummin komer inte att delas ut. Rökförbudet på arbetstid gäller även politikerna. Fullmäktigemötena brukar dra ut på tiden men det ska inte vara några problem, menar Hjerdt.

– Vi har måltidsuppehåll mellan klockan fem och klockan sex och då kan man röka.

Det låter som tuffa tag.
– Ja, är man inbiten rökare så kan man uppleva det så men det handlar om att vara en god förebild. Vi vill vara en kommun som blickar framåt och Linköpings kommun har en tradition av att framhålla vårt miljöengagemang och det vill vi utveckla till att även gälla hälsobefrämjande åtgärder.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Läs mer:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista