1 av 2
2 av 2
Lars Stjernkvist.
Norrköping

Satsning på långtidsarbetslösa i krisen

Norrköpings kommun gör nu en satsning för att långtidsarbetslösa ska komma tillbaka till arbetslivet igen. I början av nästa vecka presenterar kommunen ett åtgärdsprogram.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) tycker att det är extra viktigt att satsa på dom långtidsarbetslösa nu i lågkonjunkturen.

Norrköping har sedan en lång tid tillbaka en högra långtidsarbetslöshet än många andra kommuner.

– Det vi är rädda för är många av dem tappar sugen ytterligare när varslen ökar och många slås ut från arbetsmarknaden. Därför vill vi ta ett krafttag för att visa att vi inte överger någon och för att se till att de som gått utan jobb länge får hjälp och stöd när väl konjunkturen vänder, säger Stjernkvist.

Enligt Stjernkvist finns ungefär 2000 långtidsarbetslösa i Norrköping. En del av dem som slogs ut från arbetsmarknaden när tillverkningsindustrin i Norrköping krympte i slutet av 1990-talet, andra har utländsk bakgrund och har haft svårt att överhuvudtaget komma in på arbetsmarknaden.

Den nya satsningen innebär att de långtidsarbetslösa ska få bättre stöd och hjälp från kommunen, bland annat i form av praktik. Satsningen kommer att ske i samarbete med Arbetsförmedlingen.

– Det är så oerhört viktigt att man åtminstone får in en lilltå i arbetslivet så att man får de meriter som gör att man så småningom kan få ett riktigt jobb, säger Stjernkvist.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista