Linköping

Mellanmjölken tillbaka i Linköpings skolor

Uppdaterad 17.05:
Skolmatsalarna i Linköping ska återigen servera mellanmjölk och vanligt margarin. Beslutet att ersätta produkterna med lightprodukter har mött starka reaktioner. Nu ändrar barn-och ungdomsnämnden sitt beslut.

- Vi har tagit till oss av den kritik och den oro som föräldrar känner. Därför kommer vi att erbjuda alternativ till lättmjölken och lättmargarinet, säger Catharina Rosencrantz (M).

Mellanmjölken och vissa smörprodukter försvann från Linköpings skolmatsalar när kommunen ville följa Livsmedelsverkets rekommendationer att minska bland annat animaliska fetter. Men beslutet fick kritik.  

- De flesta tycker inte om det här smöret vi har nu. Alla tror ju att man går ner i vikt med light-produkter men så är det inte, sade några elever på Hjulsbroskolan till SR Östergötland förra veckan.

Nu får eleverna fler produkter att välja mellan när kommunen återinför mellanmjölk och vissa smörprodukter.  

- Det är fortfarande Livsmedelsverkets rekommendationer som ligger som grund i vår kravspecifikation, men vi kompletterar det utbudet med mellanmjölk och en smör-produkt, säger Rosencrantz.

Är det bättre att följa vad föräldrarna tycker än vad experterna på livsmedelsverket tycker? 
- Jag upplever att vi gör både och med den här lösningen. Vi lämnar ett större utrymme för eleverna att välja och det tror jag är bra.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista