Norrköping

Kritik mot Gazautställning på Stadsbiblioteket

En utställning på Stadsbiblioteket i Norrköping har väckt reaktioner. I utställningen visas bilder på döda och skadade barn från Gaza-kriget, men också fotomontage som gör kopplingar till Förintelsen. Det anser Mathias Sundin (FP) är olycklig.

– Vad jag har svårt att förstå är vad de människorn som dog och utrotades för 65 år sedan har att göra med konflikten mellan israel och Palestina idag. Varför jämför man inte med andra krig, varför är det just judarna som dog då som man drar paralleller till? undrar Mathias Sundin.

I entrén till stadsbiblioteket möts besökarna av den palestinska flaggan, krigsbilder och texten Made of Israel.

På bilderna kan man bland annat se hur döda barn läggs på rad och hur en liten pojke blivit skjuten i bröstet. Bakom utställningen står Palestinska föreningen i Norrköping som vill visa sin syn på kriget i Gaza.

Ibrahim Mohsen, föreningens ordförande, förklarar varför man valt att sätta ihop bilder från förintelsen och Gazakriget:

– Det som skedde i förintelsen var fruktansvärt och alla människor sade att det ska aldrig hända igen, men det händer nu igen.

Några av bilderna har bytts ut eftersom de enligt Kristina Nordell, ansvarig på biblioteket, var alltför otäcka med blodiga, skadade och dödade barn

– Vi har många förskolebarn som kommer hit och som sitter alldeles i närgeten ibland, säger hon.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se