Inga mer pengar till Uven

Regeringen tänker inte fortsätta finansiera tågtrafiken på den så kallade Uven, trots att det är ett av kraven från regeringens egna varselsamordnare i Sörmland. Det är innebörden av ett svar som infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) lämnat till den sörmländska riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S).

Uven går mellan Uppsala och Norrköping, över Eskilstuna, Flen och Katrineholm,

Socialdemokraten Fredrik Olovsson säger att han är mycket besviken och att Uven är viktig och på ett miljövänligt sätt binder samman flera arbetsmarknadsregioner, högskolor och den dessutom fungerar som en länk för annan tågtrafik.

Därför borde staten vara med och stå för en del av pengarna, enligt Olovsson, som säger att det är orimligt att staten drar sig ur och tvingar kommunerna att stå för hela kostnaderna.

– Med de stora varsel som flera orter längs sträckan drabbats av är det konstigt att regeringen ger tågtrafiken kalla handen, säger Fredrik Olovsson.

Redan för fyra år sedan ville statliga Rikstrafiken ta bort stödet till Uven. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen sköt dock till pengar efter påstötningar från bland annat Fredrik Olovsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista