Alliansen enig om kärnkraft

Uppdaterad 
10:49  2009-02-05 

De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs. Bland centerpolitiker i Östergötland råder det delade meningar om partiets nya linje i kärnkraftfrågan.

Centerns distriktsordförande Gösta Gustavsson, som även är kommunalråd i Linköping, säger att han fått många telefonsamtal från partimedlemmar i Östergötland som är oroliga för att Centern svängt om i kärnkraftsfrågan.

– Det finns en rädsla för att partiet ska göra upp på ett sätt som man inte är nöjd med. Det är en vanlig reaktion att man är rädd för att vi ska ge upp det som är viktiga frågor för oss. Vi får inte bara backa och ställa upp på vad andra vill, säger Gösta Gustavsson.

I tisdags intervjuades Gösta Gustavsson om kärnkraftsfrågan och Centerns kommande uppgörelse med de övriga regeringspartierna i Sveriges Radio Östergötland. Hans ståndpunkt var då klar.

- För mig är det ganska självklart att det är sol, vind och vatten som ska in. Det är mer en tidsfråga hur man fasar ut både fossila bränslen och kärnkraften. En utbyggnad av kärnkraften ser jag inte som rimlig. Att öka kärnkraftproduktionen i Sverige känns för mig helt fel, sa Gösta Gustavsson i tisdags.

Kommunstyrelsens ordförande i Ydre, centerpartisten Inga Arnell Lindgren, är fundersam över Centerpartiets uppgörelse med de övriga borgerliga partierna.

- Jag tycker det är ok att behålla de kärnkraftverk som finns men tveksam till att bygga nya, säger hon i en kommentar till SR Östergötland under torsdagsförmiddagen.

Däremot tycker Inga Arnell Lindgren bra om den del i uppgörelsen som handlar om om storsatsning på vindkraft, insatser för energieffektivisering och satsningar på förnybara energislag.

- Jag tror man måste jobba mer med att hitta alternativa lösningar till kärnkraft.

Staffan Danielsson, Centerpartistisk riksdagsledamot från Linköping, skriver i sin blogg att ”vi får leva med kärnkraften under överskådlig tid, men ju mer den förnybara energin växer till ju mer ökar förutsättningarna för att på längre sikt komma ifrån kärnkraften. Centerpartiet har accepterat att befintliga kärnkraftverk får drivas vidare, de ska vara mycket säkra och får renoveras och förbättras. Om det skulle bli aktuellt ser jag ingen stor dramatik i att staten eventuellt behandlar en ansökan om att enligt gällande miljölagar ersätta t ex 3 äldre reaktorer med en ny, förutsatt att detta ger miljövinster relativt alternativet att driva vidare de äldre”.

Kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Centerpartisten Torvald Karlsson är fåordig efter beskedet om uppgörelsen inom regeringen, men säger till SR Östergötland att han tycker man inte ska snabbupprusta kärnkraften idag.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Anton Frank
anton.frank@sr.se
Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista