Inte billigare el med ny kärnkraft

Nya och effektivare kärnkraftverk i Sverige skulle inte sänka elpriset. Det hävdar energiforskaren Louise Trygg vid Linköpings universitet apropå krav från flera storföretag på mer kärnkraft och den överenskommelse mellan allianspartierna om kärnkraften som blev klar igår.

– Det finns en väldig övertro på att ökad tillförsel ska sänka elpriserna. Det finns inga belägg för att om vi ökar tillförseln så kommer vi att få ett lägre elpris, säger Louise Trygg.

Eftersom elpriset sätts på en gemensam marknad inom Norden och EU och priserna på kontinenten är högre än de svenska, så går vi i Sverige mot ett högre pris, något som inte kommer påverkas av mer kärnkraftsel i det svenska systemet menar Louise Trygg.

Det högre priset på kontinenten kommer sig av att en tredjedel av elenergin produceras av kolkraftverk som är det dyraste sättet att framställa el på. Louise Trygg tycker att man borde fokusera mer på hur vi använder el i Sverige istället för att prata om behovet av mer elektricitet på marknaden.

– Jämför vi med andra länder så har vi fortfarande en otroligt hög elanvändning i Sverige. Det är den vi måste titta på. Det finns en stor okunskap kring vår elanvändning idag. Det finns en övertro på att vid ökad tillförsel ska vi få lägre elpriser, säger Louise Trygg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista