Dåligt betyg för svenskt fiske

Sverige är långt ifrån bäst i klassen när det gäller att uppfylla FN:s rekommendationer om hållbart fiske, och slås på fingrarna av utvecklingsländer som Namibia och Malaysia, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Det är en grupp kanadensiska forskare som har undersökt hur väl 53 av världens fiskenationer har följt den frivilliga uppförandekoden för Ansvarsfullt fiske som inrättades av FN:s livsmedelsorganisation FAO 1995, som syftar till att förhindra överfiske och förvalta fiskebestånden på ett hållbart sätt. Resultatet presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Sverige hamnar på 19:e plats i utvärderingen, efter utvecklingsländer som Sydafrika, Namibia och Malaysia, och klarar sig nätt och jämt från att klassas som ett misslyckande.

Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad anser att den låga placeringen har sin grund i EU:s fiskepolitik, som ”i många stycken har misslyckats”.

– Huvudfrågan i hela fiskeripolitiken är ju att vi har en överkapacitet, och den har vi egentligen inte kommit åt. Vi har behållit den kapacitet som vi har eller minskat den väldigt marginellt totalt sett inom EU, säger Wenblad till SR Ekot.

Bäst resultat i undersökningen fick Norge.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista