Fler sms-lån till Kronofogden

Uppdaterad version 16:15
Antalet obetalda sms-lån fortsätter att öka. I Östergötland gick över 1600 ansökningar om betalningsförelägganden på sms-lån till Kronofogden förra året, det är en ökning med 73 procent jämfört med året innan.

– Det är bra om man är ute någonstans och behöver pengar. Banken kanske är stängd så då kan man skicka ett sms och få pengarna direkt, säger Maria en av de unga östgötar som vi pratat med.

Men de unga östgötarna sköter sig faktiskt bättre när det gäller sms-lånen. Andelen ungdomar bland dem som har obetalda sms-lån har sjunkit från 44 till 25 procent.

– Det här är ett lån som är väldigt enkelt att ta. Det går fort, man får pengarna på en kvart, säger Ann-Christine Svahn på Kronofogdemyndigheten.

Kronofogden och Konsumentverket har gemensamt lagt en rad förslag för att minska riskerna för ekonomiska problem i samband med bland annat sms-lånen.

Myndigheterna vill att sms-lånen ska föregås av en ordentlig kreditprövning. De vill också se en fördröjning mellan ansökan och utbetalning av lånen och att Finansinspektionen får möjlighet att ha tillsyn över sms-låneverksamheten.

– Vi sluter upp bakom Konsumentverkets förslag om att man kanske ska ha en skriftlig ansökan och även titta på själva kreditprövningen, säger Ann-Christine Svahn.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se