Östergötland

SJ kritiseras för stopp mot rullstolar

Uppdaterad 15:38
SJ:s trasiga rullstolslyftar på X2000 blir nu en fråga för riksdagen. I två månaders tid har resenärer i rullstol portats från att resa med snabbtåget.

- Det är inte acceptabelt att det tagit så lång tid. Det här skulle inte hända om det var en stor grupp affärsresenärer, säger Margaretha B Kjellin, (M) riksdagsledamot.

- Det handlar om en grupp människor som behöver det stöd och den hjälp som de kan få från samhället för att kunna leva som alla andra trots sitt funktionshinder. Och då är det minsta man kan begära att man agerar hastigt och ser till att de blir i funktion igen.

Det var i december förra året som SJ stoppade all försäljningen av rullstolsplatser på X2000. Orsaken var en incident i Norrköping, där en resenär föll ner på plattformen efter att lyften gått sönder. Men två månader senare är rullstolsresenärer fortfarande portade från att åka med X2000.

Riksdagsledamoten Margaretha B Kjellin har nu tagit upp ärendet i riksdagen och kräver att SJ snabbt löser problemet. Sveriges regering har skrivit under ett avtal om FN:s standardregler för funktionshindrade.

- Det innebär att vi är skyldiga att uppfylla de normerna. Vad jag hoppas nu är att man ska utvärdera det avtal som svenska staten har med SJ och se om man uppfyller de här reglerna och att skynda på den här frågan. SJ har varit i kontakt med mig sedan frågan ställts i riksdagen och de lovar nu att de ska arbete med det här så fort som möjligt, säger Margaretha B Kjellin. 

Enligt SJ kan en tillfällig lösninig vara på plats i nästa vecka, i form av utplacerade lyftar på olika stationer. Först i april räknar SJ med att resenärer i rullstol kan resa som normalt.

- Det är nåt vi verkligen beklagar, det är jättetråkigt att vi har hamnat i den här situationen både för SJ och de funktionsnedsatta. Men det här var nåt som vi verkligen inte kunde räkna med skulle ta så lång tid. Vi jobbar för fullt nu och hoppas ha en lösning klar till nästa vecka, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ.

Läs mer:

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista