Magnus Bäckstedt slutar

Uppdaterad 14.51:
Magnus Bäckstedt slutar med cykel på toppnivå och lämnar sitt stall Garmin-Slipstream.

- På grund av de skador jag haft de senaste åren så håller inte kroppen ihop längre för att idrotta på den här nivån, säger Bäckstedt till SR Östergötland.

Bäckstedt blev den 31 juli 1998 förste svensk att vinna en etapp under Tour de France. Han trampade även som förste blågule hem segern i den prestigefyllda endagstävlingen Paris-Roubaix 2004.

Nu har den 34-årige östgöten kört sitt sista lopp som fullblodsproffs.

Magnus Bäckstedt kommer i framtiden att arbeta med att utveckla svenska talanger. Det första svenska proffslaget någonsin blir nu verklighet, i laget ska han hjälpa fram unga cyklister. Men Bäckstedt ska också ingå i laget även om det inte handlar om samma nivå som tidigare.

- Jag måste runda av min karriär försiktigt, så jag går ner från extrem elitnivå till lite längre nivå, säger Bäckstedt till SR Östergötland.

På frågan vad han kommer sakna från proffslivet blir svaret:

- Det är att vara i hetluften, längst upp på toppen med min favorittävling Paris-Roubaix. Det är få förunnat att vinna den tävlingen, jag är en av de killar som gjort det. Jag kan avsluta min karriär på den här nivån och hålla huvudet högt efter att ha gjort många bra resultat.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista