Linköping

Klockan klämtar för klimatet i Linköping

Under lördagen arrangerar organisationen Klimataktion en demonstration på Lilla Torget i Linköping för att uppmärksamma allmänheten på klimathotet.

– Det kommer att vara ett klimattoppmöte i Köpenhamn i år. På det mötet är det att man tar beslut så att utsläppen av växthusgaser minskar. Vi anser att klockan är fem i tolv nu. Gör man inte någonting nu så är det för sent, säger Eva Karlsson en av medlemmarna i den nybildade organisationen.

Klimataktion är en politisk och religöst obunden organisation som bildades i maj förra året och arbetar för att minska utsläppet av växthusgaser. Lokalavdelningen i Östergötland är bara ett par veckor gammal och har ett 20-tal medlemmar. Bakom lokalavdelningen står också Studiefrämjandet.

Under manifestationen på Lilla torget i Linköping under lördagen kommer man att ringa med klockor och mobiltelefoner klockan fem i tolv, för att visa att det är ont om tid och att det gäller att ta klimathotet på allvar.

Manifestationen kommer att hållas på flera platser i landet den första lördagen varje månad fram till FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i mitten av december i år. Där ska ett nytt klimatavtal tas fram som ska börja gälla efter det så kallade kyotoprotokollet som löper ut 2012.

Titti Knutsson i Klimataktions lokalavdelning i Östergötland hoppas att kampanjen ska få politikerna att fatta beslut som minskar utsläppet av växthusgaser

– Det måste till politiska beslut. Det räcker inte att vi var och en gör vad vi kan. Det måste även stiftas lagar både på nationell och internationell nivå så att vi får fortsätta att ha vår jord kvar.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista