Patientkorten snart ett minne blott

Patientkorten är på väg att pensioneras. Reda i dag är behovet av de vita plastbrickorna i stort sett borta efter införandet av datapatientjournaler.

– Från början hade vi ju inget gemensamt befolkningsregister. Då var det ett bekvämt sätt att göra avtryck på journaler utan att behöva skriva in de uppgifterna, säger Gunilla Karlsson förvaltningsledare på landstinget.

– Idag har vi tillgång till de uppgifterna i vårt befolkningsregister. När vi arbetar i datajournaler har vi tillgång till de uppgifterna så patientkorten behövs inte så ofta längre.

Det var hösten 1973 som patientkorten infördes i landstinget i Östergötland. Med hjälp av plastkortet slapp personalen registrera patientens uppgifter för hand. Men nu 35 år senare har införandet av datajournaler gjort korten mer eller mindre överflödiga.

Landstingets mål är att inom kort kunna helt ta bort patientkorten.

– Än så länge är det bra om man har med sig patientkortet, särskilt om det är någonting akut. De är inte helt avvecklade än så kasta det inte.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista