Helena Håkansson.

Hotade personer ska få enhetligt skydd

Med start den här veckan testar polisen i Östergötland ett nytt skyddspaket för hotade personer. Antalet personer som vill få skyddad identitet ökar och Helena Håkansson som är brottsoffersamordnare i Östergötland tror att tryggheten för de hotade kommer att öka med det nya paketet.

– Det här paketet bygger på att personer ska kunna bo kvar i sina hem och leva vidare på ett sätt som ändå är ganska normalt, säger Helena Håkansson.

Det nya skyddspaketet består av olika akustiska larm, larm för dörrar och fönster, en inspelningsanordning för att spela in hot via telefonen samt förprogramerade telefonnummer till polisen och en gps som gör att polisen kan se var den hotade personen befinner sig.

Omkring 25 östgötar lever idag under hot. I nuläget har de uppkoppling till SOS via sina mobiltelefoner och när larmet aktiveras får polisen direkt information om hur den aktuella hotbilden ser ut.

– Som det ser ut idag gör polismyndigheterna lite olika. Tanken är att oavsett var i Sverige man befinner sig ska man få samma skydd, säger Helena Håkansson.

Det är inga brottsoffer utan polisen själv som ska testa det nya skyddspaketet på polismyndigheterna runt om i landet under våren. Sedan är det Rikspolisstyrelsen som fattar beslut om det ska användas eller inte. Om det godkänns ska det nya skyddspaketetbörja användas av hotade personer i slutet av året.

– Det kan röra sig om allt från relationsärenden, hedersvåldsärenden, journalister till människor som beslutat sig att hoppa av från den kriminella världen. Det är tyngden i hoten som vi bedömer när vi beslutar att människor ska få trygghetspaketet, säger Helena Håkansson.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista