Linköping

Snabbare insatser mot barnfetma efterfrågas

Uppdaterad version 16.39

Barnhälsovården behöver bli bättre på insatser vad det gäller kosten och motionens betydelse för barn. Det är en av slutsatserna Karina Huus, doktorand vid Linköpings universitet sett när hon studerat faktorer till övervikt och sambandet med diabetes hos barn i sin avhandling.

–Det gäller framförallt råd angående kost och motion säger Karina Huus, doktorand i pediatrik och diabetesforskning vid Linköpings universitet.

Materialet kommer ifrån projektet Alla barn i sydöstra Sverige.17 000 barn medverkar och 7 000 av dem är födda i Östergötland. Familjerna har fått svara på frågor om vissa livsmedel och barnen har genomgått prover vid fem tillfällen. Från födseln och upp till nio års ålder. Camilla Byströms dotter har diabetes typ - 1 och de har deltagit i undersökningen.

–Elsa var två och ett halvt år när vi upptäckte att hon hade fått diabetes.Vi märkte det genom att hon började kissa på sig, vi trodde att hon hade fått urinvägsinfektion. Men det visade sig att det var diabetes.

Avhandlingen visar på en rad olika faktorer till att barn drabbas av övervikt och fetma. Bland annat den fysiska aktivitetens påverkan av vikten och insulinproduktionen. Studien visar även att barn som dricker mycket saft löper större risk att drabbas av övervikt medan gröt har en skyddande effekt.

Vad det gäller Elsas fall tycker Camilla Byström att de fick bra stöd. Men hon saknar information om kostens påverkan på sjukdomen.

–Jag ställde just de här frågorna om kost till BVC, men jag fick inte så mycket till svar då. Jag skulle vilja haft mer kostråd. Hur kolhydrater påverkar kroppen eftersom det styr insulinbehovet, säger Camilla Byström.

I framtiden hoppas Karina Huus att hennes avhandling skall ge effekt.

–Att man ska bli snabbare med insatser på BVC och skolhälsovården. Då det inte finns någon bra behandling mot fetma. Utan att man istället ska förebygga med goda vanor vad det gäller kost och motion, avslutar Karina Huus.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista