Tidigare Linghemsbo berättar om Australienbränder

Sedan några dagar tillbaka rasar fruktansvärda bränder i sydöstra Australien. Hittills har 130 personer omkommit och hundratal saknas. Den tidigare Linghemsbon Caroline Arthurs, som bor i centrala Melbourne tror inte att elden kommer att nå dit, trots att den härjar bara ett tiotal mil bort.

Det är i delstaterna Victoria och New South Wales som bränderna härjar i och där ligger storstaden Melbourne där sedan några år tillbaka Caroline Arthurs bor. Hon kommer ursprungligen från Linghem utanför Linköping och då hette Gideskog i efternamn. Trots att branden härjar bara ett tiotal mil bort, tror hon inte att elden kommer att nå de centrala delarna av Melbourne:

– Jag tror att folk känner sig ganska trygga när vi bor mitt inne i Melbourne, säger Caroline Arthurs.

Bränderna upptar allt utrymme i media och Caroline Arthurs berättar om en radiostation i Melbourne som har lagt ned sina ordinarie sändningar för att bara rapportera om bränderna. Radiostationen förmedlar kontakter mellan saknade människor, hjälper folk att hitta sina anhöriga och vänner. Man förmedlar även hjälpinsatser från människor som kan erbjuda mat, kläder, blöjor och annat.

– Man försöker organisera och få ut i media att det finns folk som vill hjälpa till, berättar Caroline Arthurs.

Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sr.se