Linköping

Ris och ros till förslag om universitetsstyre

Uppdaterad version 16:57
Åsikterna går isär kring förslaget att Linköpings universitet ska vara med och styra universitetssjukhuset. Landstingdirektören Barbro Naroskyin är tveksam.
–Idag arbetar vi tillsammans i de viktiga frågorna och lyssnar in varandras synpunkter men om man vill gå längre än så krävs det något annat än det vi har idag, säger hon.

Förslaget att universiteten borde få mer makt över universitetssjukhusens verksamhet kommer att läggas fram i en statlig utredning senare i år.

Mille Millnert är positivt inställd till förslaget att universiteten ska få mer makt över verksamheten på universitetssjukhusen. Det skulle då bli lättare att få de som arbetar praktiskt inom vården att vilja forska.

– Det finns problem kring den kliniska forskningen, att få kliniker att genomgå forskarutbildning och vilja göra akademiska karriärer, säger Mille Millnert.

Landstingsdirektören Barbro Naroskyin och landstingspolitikern Marie Morell är däremot båda skeptiska till utredningsförslaget. De säger att de har svårt att se hur ett sånt förslag ska kunna förverkligas.


Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Linnéa Sjölund
linnea.sjolund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista