östergötland

Fortsatt satsning på sommarjobb i länet

Det ser ut att erbjudas ungefär lika många sommarjobb till ungdomarna i länets kommuner som det gjorde i fjol. Åtvidaberg är ett undantag, där blir det inga kommunala feriejobb alls i år. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Östergötland har gjort.

Kinda kommun erbjuder ett 50-tal jobb för gymnasieungdomar och där hoppas även kunna förmedla sommarjobb till privata företag, berättar kommunens arbetsmarknadssamordnare Katarina Kraft:

– Vi har skickat ut en förfrågan till företagen i Kinda, sen får de höra av sig till mig så förmedlar jag ungdomar. Sen står varje företag för lönen, berättar Katarina Kraft som är arbetsmarknadssamordnare i kommunen.

Det inte klart med sommarjobben i alla kommuner, men i de allra flesta fall så räknar man med att det ska bli minst samma utbud som i fjol. Ett undantag är Åtvidaberg där man inte kommer att erbjuda några feriejobb alls i år. Orsaken är bristen på pengar. Det statsbidrag som kommunerna tidigare fick försvann i fjol och det fick då flera kommuner att dra ner på sommarjobben.

De största kommunerna erbjuder naturligt nog flest jobb, i Linköping handlar det främst inom omsorgen och i Norrköping är det stora idrottslägret på Himmelstalund under 4 veckor som genererar mycket arbete åt ungdomar.

– Jag håller på och söker jobb just nu, berättar 18-åriga Moa Levin i Norrköping som tar studenten i vår. Det verkar gå bra, men det är ju många som tar studenten i vår så konkurrensen är stor.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista