Mattias Karlsson och Lars Forsblom är deltidsbrandmän i Valdemarsvik
ÖSTERGÖTLAND

Brist på deltidsbrandmän i framtiden

Förändrade a-kasseregler kan tvinga deltidsbrandmän att sluta på räddningstjänsten. De brandmän som förlorat sin huvudinkomst får bara 75 dagars ersättning från a-kassan som deltidsarbetslösa.

För att få rätt till sina a-kassedagar tvingas brandmännen nu sluta på Räddningstjänsten.

– Det verkar helt vansinnigt, jag vet inte hur man ska hantera det än så länge. Jag får väl fundera lite, säger Lars Forslund som arbetar som deltidsbrandman i Valdemarsvik.

Lars Forsblom har varit deltidsbrandman i mer än 15 år. Men det är osäkert om han kan fortsätta. Orsaken är att han inom kort kan förlora sitt heltidsarbete på ett företag i Valdemarsvik. Enligt de nya reglerna för a-kassan får heltidsarbetslösa rätt till minst 300 ersättningsdagar, men om man deltidsarbetslös får man ersättning i max 75 dagar.

– Detta gör att de arbetslösa deltidsbrandmän, som bara åker ut på ett larm då och då, kommer att beräknas som deltidsarbetare som får bara ersättning i 75 dagar.

Vill man ha ersättning fler dagar måste man sluta på sitt jobb som deltidsbrandman.

– Nej att det var så här det hade jag ingen aning om faktiskt, jag trodde att det skulle räknas som bisyssla utan komplikationer, säger Lars Forsblom.

I Åtvidaberg och Valdemarsvik har under de senaste veckorna 9 av sammanlagt 52 deltidsbrandmän varslats om uppsägning. Och om de slutar som deltidsbrandmän är det ett stort slag mot räddningstjänsten i de två kommunerna.

Mattias Karlsson som också jobbar som deltidsbrandman riskerar bli arbetslös om en månad. Han säger att det blir svårt att klara sig enbart på de pengar man får från räddningstjänsten.

– Regelverket är vansinnigt tycker jag. Jag kan inte klara mig på pengarna jag får från Räddningstjänsten, det räcker inte till, säger Mattias Karlsson.

Tahir Yousef 
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista