Kenneth Carlsson.

Brandmännens riksförbund: Orimliga regler för deltidsbrandmän

Brandmännens riksförbund vill att landets deltidsbrandmän undantas från de gällande a-kassereglerna. Idag tvingas deltidsbrandmän som blir uppsagda från sina ordinarie jobb även sluta vid brandkåren för att få full a-kassa.

Orimligt, tycker facket som nu vänt sig till regeringen för att få till ett undantag.

– Vi tror att man inte såg den effekt som de nya reglerna får mot just deltidsbrandmän. Det kan ju få katastrofala följder ute på olika orter där man kan bli stående utan stora delar av sin räddningstjänst, säger förbundsordföranden Kenneth Carlsson.

Det är de nya deltidsbegränsningsreglerna i a-kassan som gör att arbetslösa deltidsbrandmän hamnar i kläm. Varje gång de åker på en utryckning eller en övning räknas det som deltidsarbete och efter 75 dagar förlorar de rätten att stämpla upp till heltid i a-kassan.

Då tvingas de välja, att stanna kvar i brandkåren och mista a-kassan eller sluta och få full ersättning. För de flesta är valet givet, av ekonomiska skäl. Något som kan skapa bekymmer för räddningstjänsterna ute i landet.

– Vi har enormt stora rekryteringsproblem redan idag. Och blir vi av med mycket folk vilket man kan befara i en sådan här lågkonjunktur får vi stora problem ute i kommunerna att upprätthålla en beredskap som faktiskt politiker har bestämt att vi ska ha.

Vad tror du om era chanser att få till en ändring?
– Jag tror de är stora, jag hoppas att de är stora. Staten och kommunerna har ju alla ett ansvar att upprätthålla beredskap. Då får inte en sådan här sak äventyra det.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista