Östgötar misstänks för ecstasysmuggling

Åtta svenskar, varav fem östgötar, har häktats misstänkta för en omfattande smuggling av ecstasytabletter. Två av östgötarna sitter häktade i USA.
- Det handlar om flera resor som de misstänkta gjort från Holland via Sverige. En av dem har anmodat vänner och bekanta att göra de här smugglingsresorna till USA mot betalning, säger åklagaren Thomas Ahlstrand till Sveriges Radio Östergötland. Beslaget rör 15 000 till 20 000 tabletter per resa, enligt åklagaren. Det handlar om kilovis med ecstasytabletter som smugglats från Holland via Sverige till USA. Tre östgötar, två från Finspång och en från Linköping, sitter häktade i Sverige. Två östgötar väntar också på sina domar i Chicago och New Jersey i USA. De greps när de försökte föra in narkotikan på olika amerikanska flygplatser. Ytterligare tre män, hemmahörande i Västsverige, är inblandade i härvan. Åklagare Thomas Ahlstrand ser dom misstänkta inte bara som gärningsmän - utan också som offer. - Det handlar egentligen om snälla killar som gör vad folk ber dom att göra. De har en önskan att tjäna pengar och se sig om i världen. De har också utsatts för en press, där de övertygats om att ställa upp på detta, säger Ahlstrand. Samtliga inblandade, både de i USA och i Sverige, riskerar fleråriga fängelsestraff om de fälls för brottet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".